Antalya Valisi Sayın Münir Karaloğlu, Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanımız Bülent Genç ve beraberindeki İTÜMAK ve AKÜMAK ekiplerinin rehberliğinde 7 Ağustos Cumartesi günü Döşemealtı ilçesinde bulunan Kocain mağarasında incelemelerde bulundu.
Vali Karaloğlu’na İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal eşlik etti.
Balkan Mağaracılık Birliği‘nin Balkan Mağaracılık Kampı kapsamında yapılan bu geziye farklı Balkan ülkelerini temsilen 9 mağaracı ve Gençlik ve Spor Bakanlığının kamplarında kalan yerli ve yabancı misafirler eşlik etti.
Vali Karaloğlu, yaptığı açıklamalarda, Antalya’daki mağara zenginliğine ve mağaraların turizme kazandırılması gerektiğine işaret etti. Mağaralardaki defineci tahribatı hakkında da konuşan Karaloğlu, milli hazinemiz olan mağaraların korunmasının önemine ve asıl definenin mağaraların kendisi olduğunu belirtti.
Vali Karaloğlu, mağaranın turizme açılması için yatırımcı arayışı çağrısında bulundu. Roma döneminden kalma sarnıç bulunan ve 1990 yılında 1. derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı ilan edilen Kocain mağarasındaki kirlilik ve tahribata dikkat çekip bu konuda vatandaşları uyardı.
Gezi, Bülent Genç’in Türkiye’de mağaracılığın geçmişi, bugünü ve Kocain mağarası hakkında bilgi vermesi ile başladı. Mağaranın girişinde harita üzerinden mağarayı anlatan Bülent Genç basın mensuplarına Türkiye’deki mağaracılık tarihindeki kilit noktaları ve en derin mağarası olan 1429 metre derinliğindeki EGMA düdeni hakkında bilgi verdi. Hemen ardından mağaranın ağzında Antalya Senfoni Orkestrası sanatçılarından Leyla Bayramoğulları tarafından yan flüt dinletisi yapıldı.
Türkiye’nin en büyük dünyanın ise 29. en büyük galerisi olan Kocain mağarasındaki görsel şölen karşısında herkes büyülendi. Hayatlarında ilk kez mağaraya giren katılımcılar bu doğal güzelliğe hayran kaldıklarını belirttiler.
Kocain, Kretase kireçtaşında oluşmuş ve büyük bir kısmı fosil bir mağaradır. İsminden de anlaşılacağı gibi dağın içinde çok büyük bir çöküntü sonucunda oluşmuştur. Türkiye’nin tek parça olarak en büyük galerisine (yaklaşık 36 dönüm) ve en geniş mağara ağzına sahiptir. Çok büyük iki salondan oluşan mağaranın giriş ağzının genişliği 70 metredir. İçerisinde 50-60 metre yüksekliğe sahip sütunlar bulunmaktadır.