Drone ile Yeraltı Haritalama Girişimi

Kategori: Genel, Haberler, Video | 0
Kaynak: Techcrunch

Orijinal Yazı: Techcrunch: Drone ile Yeraltı Haritalama Girişimi – Devin Coldewey

Görünüşe göre her endüstri drone kullanmak için çeşitli yollar buluyor fakat yeraltı dünyası bambaşka bir hikâye. GPS’nin olmadığı, ışıksız boru hattı veya maden bölgelerinde standart drone’lar pek işe yaramıyor. Avusturalyalı bir girişim olan Emesent ise drone’lara mekansal farkındalık ve zekâ kazandırarak bu bölgelerin yerlerinin belirlenmesini ve haritalandırmalarını sağlıyor.

Emesent CEO ve kurucu ortağı Stefan Hrabar, yeraltında ya da GPS’nin ve diğer navigasyon tekniklerinin ulaşamadığı alanlarda çalışan droneların, teknoloji ve programlama gücünün bir araya gelmesiyle bunu mümkün kıldığını belirtiyor. Bu yeniliğin insanların üzerinden kaldıracağı yük, otomasyonun sıralı üçlüsü olan “donuk, pis ve tehlikeli’nin ta kendisi.
Maden endüstrisi şüphesiz bu tür bir uğraşla en çok ilgilenen alan; madencilik tahrip olmuş, temizlenmiş vb. alanların zorunlu olarak tekrar tekrar ölçülmesini içeren son derece sistematik bir süreç. Çoğunlukla bu ölçümler tehlikeli durumlarda manuel ve titizlikle yapılmalı.

Bir maden tekniği iki tünel arasındaki dikey bir boşlukta tahrip olmuş maden cevheri içeriyor; sonucunda oluşan ve “stop”lar (mağaralar) olarak adlandırılan oyuklar oluşabilecek problemleri takip etmek ve süreci kayıt altına almak adına düzenli olarak denetlenmeli.

“Bu stopları tarama yöntemleri oldukça eski. Bu boşluklar 40-50 metre yatay genişliğe ulaşabilecek kadar büyük olabilir. Söz konusu tehlikeli yeraltı tepelerinin kenarına giderek çubuğu boşluğa uzatmak ve tarama yapmak zorunda kalabilirler. Bu tek bir bakış açısından ve seyrek bir bilgi, birçok veri kaybı var.” diyor Hrabar.

Emesent’in ürettiği çözüm olan Hovermap, güçlü bir ışıklı radar ve eşzamanlı lokasyon ve haritalama yapabilen yerleşik programlama teçhizatı içeren standart bir DJI droneu barındırıyor. Hovermap’i stopun yanına yerleştirdiğinizde havalanıyor ve görevini yerine getiriyor.

“Veri toplayıcıları riske girmiyor ve veriler daha kapsamlı oluyor. Yol planlaması için gerekli her şey drone’da anlık gerçekleşiyor – bu bizim öz IP’miz. Dev ekibinin arka planı drone otonomisi, çarpışmadan kaçınma ve araziyi takip sistemine, kısaca drone’un çevresini algılamasına ve doğru şeyi yapmasına dayanıyor.” diyor Hrabar.

Aşağıdaki videoda göreceğiniz üzere drone kendisine yatay (mağara sistemleri ve ulaşım altyapısı) ve dikey (stop’lar ve ponorlar) tünellerde kılavuzluk edebiliyor, yol boyunca yavaş yavaş çalışıyor ve dakikalar sonra detaylı bir harita oluşturmak için gerekli veriyle geri dönebiliyor. Sizi bilmem, ama ben zifiri karanlığa çukurlar ve diğer korkutucu oluşumları kontrol etmek üzere bir drone gönderebilseydim ikinci kez düşünmezdim.