Basın’da çıkan haber (Bursa Olay, Aykut Güngör):
Türkiye Mağaracılık Federasyonu’na bağlı Mağara Kurtarma Komisyonu tarafından Gündoğdu kayalıklarında düzenlenen “Mağara Kurtarma Çalıştayı” nefes kesen görüntülere sahne oldu. 10-12 Mart tarihlerinde Gündoğdu kayalıklarında Türkiye Mağaracılık Federasyonuna bağlı Mağara Kurtarma Komisyonu tarafından “Mağara Kurtarma Çalıştayı” düzenlendi. Ayda bir yapılan kurtarma çalıştaylarının bu yıl 3’üncüsü Bursa-Osmangazi-Gündoğdu mahallesinde bulunan kayalıklarda gerçekleştirdiklerini anlatan Bursa MAD Başkanı Attila Ülgen, yoğun sis, soğuk ve sağanak yağış altında durmaksızın çalışan mağaracıların bölgeye kamp kurduklarını ve böylelikle sabahın erken saatlerinde başlayarak zaman kazandıkları belirtti.
Bu tür çalıştay ve eğitimleri her ay Türkiye’nin farklı kentlerinde düzenlediklerini anlatan Ülgen, çalışmaların amacının, mağara kazalarında oluşabilecek yaralanmalarda, kazazedeyi mağaradan hızlı ve güvenilir yöntemlerle çıkarmak olduğunu vurguladı.
Türkiye genelinde 15 kulüp ve dernekten toplam 30 kişinin çalıştaya katıldığını ifade eden Ülgen, bu sayının ileriki aylarda yapacakları çalışmalarda artacağını dile getirdi.
Mağaracılık sporuna artık doğa severlerin daha çok ilgi gösterdiğini ve giderek yaygınlaştığını ifade eden Ülgen, “Yurdumuzda özellikle sportif mağaracılık çok hızlı gelişiyor, derin mağaralarda oluşabilecek kazalar konusunda arama kurtarma ekiplerinin mağara kurtarma konusunda yetersiz kalabileceği ve mağaracılık tekniklerine hakim kurtarmacıların, tecrübelerinin ve kurtarmacı sayılarının arttırılması gerekliliği doğmuştur. Bu düşünce doğrultusunda 10 yıldır gönüllülük esasıyla sürdürülen çalışmalara daha da hız verdik. Mağaracılığa yönelik eğitimleri yaygınlaştırıp toplumun her kesimine ulaşmaya çalışıyoruz. Doğaya saygılı önemli bir fiziki engeli olmayan herkesin bu sporu yapabileceğini biliyoruz. Mağaraları definecilerden ve zarar verenlerin elinden kurtarmanın yolunun mağaracılık sporunun yaygınlaşmasıdır” şeklinde konuştu.
Çalıştaya katılan dernek ve kulüplerin isimleri ise şöyle:
- ANÜMAB (Ankara Üniversitesi Mağara Araştırma Birimi)
- AKÜMAK (Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü)
- ASPEG (Anadolu Speleoloji Grubu Derneği)
- BUMAD (Boğaziçi Uluslararası Mağara Araştırma Derneği)
- BÜMAK (Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü)
- DEUMAK (Dokuz Eylül Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü)
- EGEMAK (Ege Mağara Araştırma ve Koruma Derneği)
- ESMAD (Eskişehir Mağara Araştırma Derneği)
- HÜMAK (Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü)
- İTÜMAK (İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü)
- İZMAD (İzmir Mağara Araştırma Derneği)
- KMG (Kuzgun Mağara Keşif Grubu)
- MAD (Mağara araştırma Derneği)
- MADBURSA (Mağara Araştırma Derneği Bursa Şubesi)
- UMAST (Uludağ Üniversitesi Mağara Araştırmaları Spor Topluluğu)