Tayland’daki Mağara Kurtarma Operasyonu

Federasyonumuz Kurtarma Birimi’nden bilgi almak için aşağıdaki numaralarla iletişime geçebilirsiniz:

Başkan Bülent Genç (0 532 453 2802)
Medikal Birim Başkanı Dr. Tulga Şener (0 532 527 0456)
 
Güncelleme (10 Temmuz, 09:42): Tayland’daki  Tham Luang Nang Non mağarasında mahsur kalan çocukların kurtarılması operasyonunda son aşamaya geldindi. Dün itibariyle içeriden çıkarılan sekizinci çocuktan sonra, bugün kalan 4 çocuk, koçları ve yanlarında bekleyen destek ekiplerinin mağaradan çıkarılması operasyonu bir kaç saat önce başladı. Herşey yolunda giderse, bu akşam mağarada kimse kalmamış olacak.
 
Güncelleme (9 Temmuz, 15:51): An itibariyle 4 çocuk mağaradan dışarıya çıkarılarak kontrolleri ve tedavileri yapılmak üzere hastaneye götürüldü. Şu anda dışarı çıkarılmış çocuk sayısı 8’i buldu. 4 çocuk ve koçları halen mağara içerisinde. 8 Temmuz Pazar günü başlayan mağaradan dışarı çıkarma operasyonunun bugünkü ikinci ayağı da tamamlanmış durumda. 
 
Güncelleme (8 Temmuz, 17:13): Dışarıya çıkarılan çocuk sayısı dört oldu. Kurtarma ekipleri 10 saat sonra mağaradaki ara noktalara yedek tüplerin yenilenmesinden sonra bir operasyon daha yapılacağını söylüyor.
 
Güncelleme (8 Temmuz, 15:14): Çocuklardan ikisinin mağara dışına çıkarıldığı çeşitli kaynaklarca onaylanmış durumda. Çocuklar şu anda mağaranın girişindeki sahra hastanesinde doktorlar tarafından sağlık kontrolleri yapılıyor.
Güncelleme (8 Temmuz 2018): Hava tahmininin yağış göstermesi nedeniyle çocukların vakit kaybetmeden dalgıçlar eşliğinde mağaradan çıkarılması operasyonuna başlandı. Mağaradaki su seviyesi, çoğu yerde dalmadan geçmeye imkan verecek kadar alçaldığı için kurtarma operasyonunun yapılması için son büyük fırsat önümüzdeki bir kaç gün. Yağmurlar mağarayı tekrar su ile doldurursa akıntılar ve azalan görüş mesafesi yüzünden dalış tekrar güçleşecek.
 
Şu anki planda her çocuğa biri önde biri arkada iki dalgıç, iki ayrı tüple eskortluk edecek. Darlıkların olduğu yerlerde önce, öndeki tüpe hava verilip sonra arkadaki tüpün bağlantısı kesilecek, bu sayede çocuklar dar yerden geçerken tüplerin takılması tehlikesinden kurtulmuş olacak.
 
Operasyonun en az iki ya da üç gün süreceği tahmin ediliyor. Herşey yolunda giderse ilk çocuk bugün akşam saatlerinde mağaradan çıkmış olacak.
 

Güncelleme (6 Temmuz 2018): Eski Tayland SAS komandosu Saman Kunan, kurtarma operasyonu sırasında kullanılan hava tüplerini yerleştirirken havası bitince boğularak hayatını kaybetti. Bu olay mağara dalışının ne kadar tehlikeli olduğunun altını çiziyor. 

Çocukların bulunduğu yerdeki oksijen seviyesinin %15’e düştüğü belirlendi. Normalde %21 olan oksijen seviyesinin, kurtarma operasyonu için mağaraya giren insanların kullanımıyla azaldığı düşünülüyor. Bu durumda çocukların mağarada su seviyesi azalana kadar beklemesi imkansız göründüğünden çocukların bir an önce mağaradan çıkarılması gündemde.

Aşağıdaki video, temisili olarak mağarada dalınması gereken dar yerlerin boyutunu gösteriyor. Bu darlıklar, çocukların dalış ekipmanlarıyla mağaradan çıkarılmasının önündeki en büyük engeller.

NOT: Bu yazının önceki sürümlerinde bu videonun kurtarma opersyonunun yapıldığı mağaradan olduğunu söylemiştik ancak bunun doğru olmadığı ortaya çıktı. Yine de videonun çekildiği yer Tham Nuan Lang Non mağarasındaki şartlar hakkında iyi bir fikir veriyor. 


Mağara haritası ve kesiti (Kaynak: The Guardian)

 

Lise futbol takımından 12 çocuk ve koçlarının kaybolduğu Tayland’daki mağarada sevindirici gelişmeler olsa da mutlu sona henüz ulaşılmış değil. Kazazedelerin beklediği ‘Pattaya Plajı’ denilen yer, mağaranın girişinden yaklaşık 2,5 km içeride ve yüzeyden 800 m kadar aşağıda bir oda. Odaya ulaşmak için beş ayrı suyla dolu pasajda dalış yapmak gerekiyor.

Suyun çamurlu olması yüzünden görüş mesafesi zaman zaman sıfırı buluyor. Şiddetli akıntılar ve iki ayrı dar geçit yüzünden tecrübeli dalgıçlar bile kazazedeler ulaşırken zorlandıklarını söylüyorlar. Bu şartlarda içeriye giren doktor ve hemşire kurtarmacılar çocukları sağlık kontrolünden geçirdi ve durumlarının iyi olduğunu belirledi. Ancak kazazedelerin gün ışığını görmelerinin önünde büyük engeller var.

Kazazedeleri mağaradan çıkarmak için bir kaç yol var ancak hepsinin kendine göre tehlikeleri mevcut.

Çocukları dalış ekipmanı ile daldırarak mağaradan çıkarmak:

Bu seçenek en çabuk çözüm olması nedeniyle dışarıda heyecanla bekleyen aileler için en rahatlatıcısı olsa da bazı önemli çekinceler var. Mağara dalışı, tecrübeli dalgıçlar için bile büyük riskler içerirken eğitimsiz insanlar için daha da tehlikeli. Üstüne üstlük 12 çocuktan hiçbiri yüzme bilmiyor ve mağarada yiyeceksiz geçirdikleri günler sonucunda zayıf ve bitkin düşmüşler. Çocuklara yüzme ve dalış öğretilse bile, dar geçitlerde yanlarında yüzerek yardımcı olacak dalgıçlara yer olmadığı için buralarda paniğe kapılmaları halinde sonuç ölümcül olabilir.

Su seviyesinin azalmasını beklemek:

Kazazedelerin mağarada hapsolmasına neden olan Muson yağmurları, geçici bir süre için durmuş olsa da yağmurların Kasım ayına kadar devam edeceği tahmin ediliyor. Yağmurlar bittikten sonra su alçalınca kazazedeler yürüyerek mağaradan çıkabilir. Ancak yağmurların şiddetlerinin artması halinde kazazedelerin beklediği oda tamamen su altında kalabilir. Bu belirsizlik, bekleme seçeneğinin de riskini arttırıyor.

Suyu dışarı pompalamak:

Mağarayı dolduran su, sürekli güçlü pompalar ile dışarı boşaltılıyor ancak yağmurla beraber giren suyun miktarı arttıkça pompaların yetersiz kalması muhtemel.

Dışarıdan kazazedelerin bulunduğu odaya delik açmak:

Yüzey ile kazazedelerin bulunduğu oda arasındaki 800 metre kalınlığında bir kaya katmanının delinerek bir tünel açılması da planlar arasında. Ancak kazazedelerin bulunduğu odanın darlığı nedeniyle tünel açılması sırasında tavan ve duvarlarda oluşabilecek tahribattan korunmaları çok güç. Bunun yanında kazazedelerin tam olarak konumunu belirlemek de kolay değil. Bu iş için özel olarak tasarlanmış ekipmanlar İngiltere’den Tayland’a doğru yola çıktı ancak tünel açmanın riski nedeniyle konumlar belirlense bile tünel açmama kararı verilebilir.

Bu şartlar altında kurtarma ekipleri her koşula hazırlanıyor. Öncelikle Tayland ordusundan iki tecrübeli dalgıç, çocukların yanına, gerekirse aylarca beklemek üzere giriş yapacak. Mağarada geçirecekleri süre boyunca yetecek yiyecek ve ekipman stoklanıyor. Her ihtimale karşı çocuklara yüzme ve dalış teknikleri öğretiliyor. Tayland hükümeti kurtarma operasyonuna desteklerini sürdüreceklerini belirtti.


Konuyla İlgili Basına Açıklamalarda Bulununan Kurtarma Ekibi Üyelerimiz

Yaman Özakın – A Haber:

Tulga Şener – NTV

Yaman Özakın – A News: