Morca Kurtarma Operasyonu Ön Rapor

AFAD, Mağaracılık Federasyonu ve ECRA Kurtarma Ekipleri

Taşeli Platosunda bulunan ve -1276 metre derinliği ile Türkiye’nin 3. en derin mağarası olan Morca’da Anadolu Speleoloji Grubu ASPEG’in yürüttüğü uluslararası keşif çalışmalarının bu seneki ayağında, ekip üyelerinden ABD vatandaşı Mark Dickey, yaşadığı rahatsızlık sonucu mağaradan yaklaşık 9 gün süren bir kurtarma operasyonu ile çıkarıldı.

Haber Ulaşması

40 yaşındaki Mark Dickey, Morca Mağarası’nın -1270 metre derinliğinde tırmanış yaparken midesinden rahatsızlandığını söyleyen Mark, ekip arkadaşlarının yardımı ile -1040 metredeki kamp alanına getirildi. Bir kişi, 2 Eylül saat 22:00’de mağaradan çıkarak kampta bulunan ekibi Mark’ın sağlık durumuyla ilgili bilgilendirdi.

3 Eylül saat 3:03’te, Türkiye Mağara Kurtarma Komisyonu (MKK), olay hakkında bilgilendirildi. MKK da AFAD, UMKE, ECRA kuruluşlarını bilgilendirdi ve olası bir kurtarma operasyonu için organizasyon yapmaya başladı.

Macaristan’dan ilk müdahale ekipleri, Mark’ın ihtiyacı olabilecek sıvılarla birlikte 4 Eylül saat 17:00 civarında Mark’a ulaştı ve kendisine kan nakli yaptı.

Sonraki günlerde Mark’ın durumu iyileşti. Mağara kurtarma doktorları ve paramedikler, ona getirilen kanı nakletmeye devam etti. ECRA ve MKK’den kurtarma ekipleri olay yerine gelmeye devam etti ve olası tam teşekküllü sedye kurtarması için hazırlık yapmaya başladı. Bu operasyon, mağara içindeki -500 ile -700 derinlikleri arasındaki dar geçitleri genişletmeyi, sedye hatları kurmayı ve mağara içinde yol boyunca kamplar kurmayı içeriyordu.

Sedye Operasyonu

Doktorlar, Mark’ın mağaradan kendi başına çıkmak için uygun bir durumda olmadığına karar verdi. O dönemde Mark’ın sağlık durumu genellikle stabil olsa da, ara ara yaşadığı kötüleşmeler, mağara içinde iyileşmesini beklemesinin güvenli olmadığına işaret ediyordu.

9 Eylül saat 15:28’de, Mark -1040 metre derinliğinden sedye ile taşınmaya başlandı. Bu süreçte periyodik olarak dinlenmeler verildi ve doktorlar tarafından tedavi edildi. 57 saat 10 dakika sonra, 12 Eylül’de saat 00:38’de Mark mağaranın dışına çıkarıldı.

Yakındaki UMKE çadırında kısa bir değerlendirmenin ardından, helikopterle Mersin Şehir Hastanesi’ne taşındı ve şu anda hastanede tedavi altında.

Sonuç

Toplamda, kurtarma operasyonunda yaklaşık olarak 200 kişi kamp alanında ve mağara içinde çalışırken, yaklaşık 20 kişi arka planda kurtarma operasyonunu koordine etti. Operasyon boyunca kontrollü kırmalar ile yaklaşık 150 metre uzunluğunda dar geçitler genişletildi.

Yapılan bu operasyon, mağara kurtarma tarihindeki en karmaşık ve başarıyla sonuçlanmış operasyonlardan biri. AFAD tarafından koordine edilen kurtarma operasyonunun tamamlanması, ilk çağrıdan itibaren toplamda 8 gün 21 saat sürdü.

Operasyonu koordine eden AFAD’a; doğrudan desteklerini sağlayan UMKE ve ECRA’ya; Mersin, Adana ve Antalya valiliklerine; taşıma konusunda yardım eden Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet’e, malzeme desteği sağlayan Yüksek İşler ve Petzl’a; operasyona katılan tüm mağaracılara ve bunun yanında doğrudan veya dolaylı olarak operasyon sırasında yardımlarını esirgemeyen herkese teşekkürlerimizi sunarız.