Dereköy Kurtarma Çalıştayı – Ocak 2019

Kategori: Çalıştaylar, Genel, Mağara Kurtarma | 0

Özellikle son 3 yıldır sistematik bir şekilde periyodik olarak devam eden mağara kurtarma çalışmalarından 2019’un ilk çalıştayı İzmir’de gerçekleştirildi. Geçtiğimiz dönem ilk çalıştay için seçilen alana yakın bir yerde yine Dereköy’de ve yine yağmurlu bir havada bu etkinliği gerçekleştirdik.


Dereköy’de manevraları gerçekleştirdiğimiz kayada tırmanış rotaları bulunduğundan bu rotalar dışında çalışılmaya ve bu rotalara zarar vermeyecek şekilde farklı noktalardan döşeme yapılmaya özen gösterilmiştir.

Mağara kurtama etkinliği neden mağarada yapılmıyor diye düşünülebilinir. Bunun sebebi mağara şartlarının zorluğunun eğitim faaliyetinin önüne geçmesini engellemektir. TMF Mağara Kurtarma Komisyonu, her yıl kulüplerden gelecek yeni katılımcıları eğitmek, komisyona dahil etmek ve olası bir mağara kazasında bu insanlarla koordineli ve hızlı bir şekilde haraket etme amacı gütmektedir. Aynı zamanda daha derin, daha uzun veya daha zorlu mağaralarda ihtiyaç duyulan kurtarmacı sayısı fazladır. Mağara ortamı dış ortamdan daha farklıdır. Mutlak karanlık sadece ışığın aydınlattığı kısmı görmemizi sağlarken güneş veya ay ışığındaki gibi her tarafı aydınlık ve net bir şekilde görmemizi mümkün kılamaz. Mağaralar kapalı ortamlar olduğundan ses sürekli olarak duvarlara yansımakta ve böylece yankı oluşturmakta ve iletişimde sıkıntı yaşanmaktadır. Özellikle aktif mağaralarda su sesi de beraberinde gürültüyü getirmekte ve mağaracılar arasında kısa mesafede de olsa iletişim güçlüğü çekilmektedir. Bu ortam koşullarına hazır olabilmemiz için aynı manevraları öncelikle açık bir alanda gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Bu sayede iletişim sorununun önüne geçilebilmekte koordineli bir şekilde hareket edilebilmekte ve aynı zamanda antrenmanlı bir şekilde mağaradaki kurtarma çalışmalarına hazır olabilmekteyiz.

Faaliyete malzeme desteği kulüplerden sağlanmış olup kişilerin yol masrafları kendi ceplerinden sağlanmış aynı şekilde faaliyetteki yemek giderleri de çalıştaya katılan kişilerin kendi ceplerinden çıkmaktadır. Katılımcıların çoğunluğunu öğrenciler oluşturduğundan bu masrafların kişilere ne denli yük bindirmiş olduğu da gözlenmektedir. Aynı şekilde yılda sadece bir değil 4-5 etkinlik gerçekleştirildiğinden rakamlar gittikçe azımsanmayacak bir boyuta varmaktadır. Gerçekleşecek bir mağara kurtarma etkinliğinde katılacak kişilerin sayısının artacağından ve ekstra malzeme ihtiyacı doğacağından işin zaten zorunlu değil isteğe bağlı bir etkinlik olduğu ve katılımcıların gönüllü olarak kurtarma komisyonuna katıldığı gözlendiğinde maddi boyut daha da can sıkıcı olabilmektedir. Etkinliklere destek olacak sponsorların bulunduğu taktirde kurtarmacılar üzerindeki bu yükler azalacak ve kendilerini mağara kurtarmada teknik geliştirmeye daha verimli olarak verebilecek ve katılımcı sayısında da artış gözleneceği kesindir. 

Özellikle ECRA’nın (Avrupa Mağara Kurtarma Birliği)  bir sonraki yıllık toplantısının ülkemizde yapacak olması bizi her ne kadar heyecanlandırmış olsa da bu tarz büyük uluslararası bir organizasyon sponsor arayışımız devam etmektedir.

Okul kulüplerinin sömestr tatilinde olması, kulüplerin faaliyetlerine denk gelmesi, olumsuz hava koşulları gibi birçok olumsuz duruma rağmen gerçekleştirilmiş bulunan bu çalıştay bize bir mağara kurtarmacısının ne kadar fedakar olabileceğini de göstermiştir.

Faaliyetten Detaylar

Özellikle son 3 yıldır sistematik bir şekilde sistematik bir şekilde devam eden mağara kurtarma çalışmalarından 2019’un ilk çalıştayı İzmir’de gerçekleştirildi. Geçtiğimiz dönem ilk çalıştay için seçilen alana yakın bir yerde yine Dereköy’de ve yine yağmurlu bir havada etkinlik gerçekleştirilmişti.

Faaliyete İzmir’de bulunan ekiplerden EMAK ve DEÜMAK’tan katılımcılar gelmiş olup bu kişiler kurtarmacıların ekstradan kampta yapmaları gereken işlere yardımcı olmuştur.

Manevraların gerçekleştirilmiş olduğu kayanın yerden yüksekliği yaklaşık 40 metre olup manevraların sergilendiği yerden yükseklik 25- 30 metre arasında değişmektedir. Kurtarma çalışması yapılacak alanın özellikle bu kaya seçilmesinde mağara ortamına uygun negatif hatların benzer nitelikler taşıması en önemli etkendi.

Faaliyet:

Bölgenin 20 gündür aldığı yağış miktarı rekor seviyelere ulaşmış ve dereler yola taşmış, yolları bozmuş ayrıca büyük bloklar halinde yamaçlardan yuvarlanmış blok kayalar yolun yer yer kapanmasına neden olmuş ve ulaşımı zorlaştırmıştır.

 

Katılımcılar kahvaltılarını yaptıklarından sonra yağan yağmurdan dolayı hat kurulumlarını erteleyip o esnada ağaç altlarında Z-Rig hatların kurulumu çalışıldı.

Öğleden sonra 2 ayrı hatta “Counter Weight” ve “Counter Balance” manevraları eş zamanlı çalışıldı. Yağmurun az olması çalışmaların aralıksız 22.00’a kadar sürmesini sağlamış ve böylece kurtarmacı adayları özverili bir şekilde ip üstünde veya yerde çalışmaya devam etmiştir.

Pazar sabah 09.00’dan itibaren kurtarma çalışmaları başladı. İsim ve manevra listesi oluşturulup kimin hangi rollerde görev aldığının kaydı tutuldu. Pazar günü de eksik kalan rolleri herkes yapmış oldu.

Yapılan Çalışmalar:

  • Üçlü istasyon kurulumu
  • Z-Rig istasyon kurulumları
  • Tyrolean traverse hattı kurma
  • Karşı denge – karşı ağırlık (“Counter Balance” – “Counter Weight”)
  • Tyrolean traverse hattan dikey hatta sedye aktarımı
  • Sedye Paketleme
  • Eğimli bölgelerde makara/jumar yardımı (progress capture) ile çekme, yarım kazık ile salma ve yatayda sedye taşıma manevraları çalışılmıştır.
  • Özellikle dikey mağaralardaki kurtarma esnasında en çok kullanılacak olan Counter Balance – Counter Weight ve dikey hatta sedye aktarımı hamleleri daha fazla tatbik edilmiş bulunmaktadır.

Katılımcılar:

  • AKÜMAK: Hüseyin Üstündağ, Cansu Buzce
  • BÜMAK: Deniz Tekin
  • DEUMAK: Oktay Balaban, Buğra Gençay, Onur Kurbak  
  • EMAK: Poyraz Rona Uhri, Melikşah Şahin
  • GALERİ: Ali Hakan Eğilmez
  • İTÜMAK: Seyyidi Kerim Parlak, Bora Efe, Bülent Efe Temür, Eren Keskin, Türker Türkyılmaz, Beliz Aydın
  • MAD: Onur Yurtbaşı

Yardımcılar: Kadir İmal, Gülçin Karacaoğlan, Onat Turhan

Fotoğraflar: Ali Hakan Eğilmez