Üç yıldır düzenli bir şekilde Türkiye Mağaracılık Federasyonu Mağara Kurtarma Ekibi tarafından gerçekleştirilen Mağara Kurtarma Çalıştaylarının 12.’si Kastamonu’da Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisindeki Kapaklı Kuylucu’nda yapıldı. Çalıştaya 4 kulüp/dernekten toplam 19 kişi katıldı.
Yapılan Çalışmalar
Çalıştayda, kısıtlı katılımcı sayısı nedeniyle mağarada iki farklı iniş, iki farklı seferde çalışıldı. İlk aşamada hatlar mağaranın girişinden yaklaşık 35 metreye kadar döşendi. İlk kısmın döşeme ve döşeme kontrolü dört saat, ikinci kısmın döşemesi ise iki saat sürdü.
Pazar günü çalışmanın ilk kısmına 10:40’da başlandı. Kurtarma senaryosuna kazazedenin 35 metrederinlikten mağara ağzında güvenli bir yere çıkarılmasıyla başlandı. Çalışmanın ilk kısmında sedye paketleme ve ardından sırasıyla counterweight, counterweight – counterbalance, counterbalance – tyrolean hatları arasında aktarım yapıldı. Sedye tyrolean hattına gelmeden önce, daha sonra çekme ipi olarak kullanacak hat sedyeyi duvardan uzaklaştırmak amacıyla deviasyon olarak kullanıldı. Bu şekilde daha önceki çalıştaylarda yaşanan sedyenin duvara savrulma ihtimali engellenmiş oldu. Ayrıca, eğimli ve riskli bölgelerde makara/jumar yardımı (progress capture) ile çekme, yarım kazık ile salma, z-rig kurulumu, yatayda sedye taşıma manevraları çalışıldı. İlk inişin altından başlayan çalışma, dört kez çalışıldı ve ortalama 50 dk sürdü. Her iki turda bir çalışma sırasında yapılan hatalar/eksiklikler konuşuldu ve bir sonraki uygulamada düzeltildi. Yemek molası verildi.
İkinci aşamada çalışmaya ise 18:45’de başlandı. Önceki bölümde sedye paketleme yapılan yerden sonraki 10 metrelik inişten trolyen ve aktarma hatlarıyla boş sedye 35 metrelik inişin altına getirildi. Bu kısımda sırasıyla tyrolean – counterbalance, tyrolean – counterweight aktarımları yapıldı. İkinci bölüm çalışması ise iki kez tekrarlandı ve ortalama 30 dk sürdü.
● Her iki operasyon sonunda değerlendirme yapıldı. Ona göre bir sonraki çalışma düzeltildi.
● Operasyonlarda kurtarmacılar birbirleriyle gayet uyumluydu ve sessizlik sağlanmıştı.
Yapılan Değerlendirmeler
● Kurtarma çalışmalarına katılan kulüp/dernekler düzenli katılımı sağlamalı, kurtarma temsilcileri gerekli bilgilendirmeleri yapmalı.
Katılanlar
Deümak: Onur Kurbak, Ecem Gaye Ulu, Burak Kocatürk
Galeri: Ali Hakan Eğilmez
İtümak: Gamze Baydemir, Beliz Aydın, Eren Kenan, Bülent Efe Temür, Türker Türkyılmaz, Uğur
Özkan, Bora Efe, İrem Kapucuoğlu (kamp destek), Atakan Gülbahar (kamp destek), Emel Gökgöz
(kamp destek), Mehmet Mert Doğu (kamp destek), Özlem Kaya (kamp destek)
Bümad: Nermin Akın (kamp destek), Aydın Menderes (kamp destek), Özgün Sarısoy (kamp destek)
Fotoğraflar: Özlem Kaya
Rapor: Gamze Baydemir, Bülent Efe Temür